Shipping Container Building

Some years ago I was told that shipping containers were being used for construction. The idea fascinated me that something that had travelled the seas for years on end visiting every corner of the world would finally to become part of a home or other building. I searched for examples of these buildings and there are many. Some buildings try to disguise the fact that they are made from shipping containers, yet others are bolder about the nature of the building materials used. Whilst investigating the variety of shipping container buildings that are out there I stumbled upon a design used to construct the residential quarters of a Cardiac Hospital in Sudan, the Salam Centre.

The design was clever, as it was built to protect those inside from the heat of the Sudanese sun. It was a container building designed for hot climate in Sudan. I decided that with a few modifications I would be able to use a similar design to build classrooms. The “Brise Soleil” over the terrace softens the light that will enter the rooms and the false roof and insulated walls and ceiling will keep the temperature manageable for the air-conditioners that are to be installed.

The problems in construction were to be many and an idea of what was involved is best illustrated by the images of the project taking shape.

Firstly we had to remove the water from the heavy rain.

Pumping out the water

 

Then the foundations were poured.

Foundations

 

The containers were dragged into place.

Containers in place

 

The rooms were lined with insulation and plywood.

Lining

 

The terrance could then be completed using stone local to Benin.

Terrace

 

The tiles could then be fitted and the rooms really begin to take shape.

Tiling

 

Some of the doors were removed leaving only those that would form partitions on the terrace.

Removing the doors

 

The windows and bamboo brise soleil could then be fitted. The classroom now could be seen properly for the first time.

Windows and brise soleil fitted

 

The brise soleil creates soft light in the hot mid-day sun.

View of the terrace

 

The finished look of the container building could now be seen.

Finished look

 

Then we had to do it all again at the back of the building. We created a very large room out of four shipping containers that we will make into a new laboratory.

Four container room

 

This side seemed to progress far more quickly.

Lab taking shape

 

More news will follow as the work continues and the first phase of the project draws to a close.

 

Simon M. Collins

Go back

News

Years 4 and 5 make a contribution to a school in Allada

Years 4 and 5 make an important contribution to a school in Allada and learn a lesson in gratitude

Read more …

Year 6 welcomed fellow schoolmates into a world of chocolate

To round off their Chocolate Project, Year 6 prepared a day of fun learning and discovery.

Read more …

Vaibhav Iyer will represent E.I.S. this summer in Cambridge as a Global Scholar

Year 12 student, Vaibhav Iyer was nominated for Immerse Education's Global Scholars 2019 Programme and was successfully awarded a scholarship.

Read more …

Cyrian Kedowide, Year 11 awarded scholarship from Oxford Royale Academy.

Cyrian Kedowide, Year 11, has been awarded a full scholarship from Oxford Royale Academy for summer study 2019.

Read more …

Swimming Gala day

E.I.S. children skillfully shone under cloudy skies on Swimming Gala day.

Read more …